„Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után”- konferencia

  • Megosztás
  • 2017. november 15.

„Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” címmel egy konferenciát rendezünk, amelyet 2017. december 15-én 9:00 órától, az Országház felsőházi üléstermében tartunk.


Az ülés szervezői: Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Megnyitó beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a konferencia fővédnöke.

A rendezvénnyel olyan egyházi személyek életpályájára szeretnénk ráirányítani a figyelmet, akik az 1956-os forradalmat követő megtorlás során veszítették életüket. Az eseményre az adja az alkalmat, hogy hatvan évvel ezelőtt, 1957 decemberében lett a kommunista állami erőszak áldozata Brenner János szombathelyi egyházmegyés pap és Gulyás Lajos református lelkész. Mártírhaláluk felelevenítése egyben lehetőséget ad a kádári megtorlás és az egyházüldözés összefüggéseinek bemutatására is. Az emlékezésnek külön aktualitást ad az a vatikáni döntés, amelynek eredményeként Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatják.


Köszöntőt mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnök-püspöke. A bevezető előadást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke tartja Brenner János boldoggá avatási eljárásáról.

A konferencia további előadói: Csűrös András, Erdős Kristóf, Fejérdy András, Földváryné Kiss Réka, Kahler Frigyes, Soós Viktor Attila, Szabó Csaba, Wirthné Diera Bernadett.

Kérjük, részvételi szándékát 2017. december 11-ig jelezze a nemzetfotere.hu/rendezvenyek honlapon.

További információ a konferencia@parlament.hu-n kérhető.

A program itt elérhető.

A konferencia beharangozó videója itt megtekinthető.

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ESEMÉNYRŐL (2017.12.15.)